Start jouw Eigen Private Label Cosmetica Merk in 6 Stappen!

14 March 2024 Start jouw Eigen Private Label Cosmetica Merk in 6 Stappen!

Table of contents

  Inleiding

  Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen en produceren van je eigen private label cosmetica? Met dit artikel hoop ik je een flinke dosis inzicht te bieden!

  Maar voordat we de diepte induiken, wil ik me graag even voorstellen. Ik ben Vincent Coté, de oprichter van Branded Hair Products. Met bijna een decennium aan ervaring in de cosmetica-industrie heb ik allerlei avonturen beleefd. Ik begon al op mijn veertiende in deze branche en in 2021 heb ik mijn eigen productiebedrijf opgericht.

  In de afgelopen jaren hebben we een indrukwekkend scala aan producten ontwikkeld – van voedende haarmaskers tot zelfs speciale paardenshampoo. Onze klanten zijn zo divers als onze producten, variërend van start-ups tot miljoenenbedrijven. Maar er is één ding dat ze allemaal gemeen hebben: ze hebben een duidelijke visie, maar een gebrek aan expertise, netwerk en tijd om die visie te realiseren. In dit artikel neem ik je mee op reis door het hele private label cosmetica traject, zodat je een glashelder beeld krijgt van wat je te wachten staat. Mijn missie is om je een heldere kijk te geven op deze branche, zodat jouw nieuwe merk de grootste kans van slagen heeft!

   

  Stap 1: Bedenk een uniek merkconcept

  Geschatte doorlooptijd: 2-6 weken

  Het is cruciaal dat jouw merk een duidelijk doel voor ogen heeft, vooral in een wereld waar consumenten overladen worden met keuzes! De merken die samen met ons de grootste successen behalen, hebben allemaal een doordachte missie die voldoende onderscheidend vermogen biedt. Maar hoe creëer je een private label cosmetica merk dat echt opvalt?

  Het begint met het begrijpen van jouw doelgroep. Wie zijn ze? Waar hechten ze waarde aan? Hoe oud zijn ze? Waar winkelen ze? Ik raad aan het Value Proposition Canvas van Strategizer te gebruiken om een helder beeld te krijgen van jouw doelgroep. Dit heeft mij in het begin enorm geholpen.

  Daarna is het belangrijk om jouw X-factor te bepalen. Hoe ga jij je onderscheiden? Waarom zou je doelgroep juist jouw producten kiezen?

  Daarbovenop is het kiezen van een passende uitstraling essentieel. Denk bijvoorbeeld aan simpele designs met veel groen als je duurzaamheid wilt uitstralen. Of gebruik juist metaaltinten op luxe flacons als jouw merk zich richt op het premium segment.

  Ben je niet helemaal zeker waar of hoe je moet beginnen met het ontwikkelen van een onderscheidend merkconcept? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je te koppelen aan één van onze ervaren designers.

  Samenvatting stap 1:

  • Definieer jouw doelgroep.
  • Bepaal jouw X-factor.
  • Ontwerp een bijpassende huisstijl.

   

  Potje private label cosmetica

   

  Stap 2: Ontwikkel je private label cosmetica

  Geschatte doorlooptijd: 2-12 maanden (afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk)

  Kwalitatief hoogwaardige producten vormen het hart van jouw merk. Een aantrekkelijke en opvallende verpakking trekt de aandacht van jouw klanten, een verleidelijke geur wekt hun interesse en goede kwaliteit zorgt ervoor dat ze steeds weer terugkomen. Bij ons bedrijf beschikken we over een uitgebreide catalogus met basisformules die tegen een aantrekkelijke prijs gepersonaliseerd kunnen worden met jouw eigen unieke parfums en extracten. Hierdoor kun je jouw private label cosmetica merk al binnen 6 maanden lanceren.

  Maar stel dat je op zoek bent naar iets exclusievers? Wellicht is maatwerk dan de juiste keuze voor jou. Tegen een vast tarief ontwikkelen we een nieuw product dat speciaal is afgestemd op jouw wensen. Onze vaste prijs is transparant en omvat alles, van het opstellen van de Product Information File (PIF) en het Cosmetic Product Safety Report (CPSR) tot stabiliteits- en challengetests.

  En dat is nog niet alles! We bieden ook aanvullende opties zoals op maat gemaakte verpakkingen en geuren die zijn geïnspireerd op jouw favoriete parfums. Bij ons is jouw visie onze prioriteit, en we staan klaar om jouw ideeën tot leven te brengen.

  Samenvatting stap 2:

  • Pas een van onze basisformules aan en lanceer binnen 6 maanden.
  • Ontwikkel een maatwerk formule tegen vaste prijs.
  • Verrijk je producten met maatwerk verpakkingen en parfums.

   

  Zet nu de eerste stap naar jouw eigen merk met een op maat gemaakt sample voor maar !

  • Begin met slechts 250 stuks per product

  • Ontwikkel moeiteloos je eigen formule

  • CHOOSE YOUR SCENT AND PACKAGING

   

  Stap 3: Test en keur je private label cosmetica

  Geschatte doorlooptijd: 3-4 maanden (vaak verrichten wij de stabiliteitstesten al na het afronden van een sample om zo tijd te besparen)

  Voordat een private label cosmetica product op de Europese markt mag worden verkocht, moet er een uitgebreid PIF-dossier worden opgesteld. Dit allesomvattende dossier bevat verschillende documenten, waaronder grondstofdocumentatie, diverse verklaringen, een CPSR met toxiologisch profiel, stabiliteits- en challengetests en een kopie van de CPNP-registratie. Voor nieuwkomers kan het al snel een wirwar van informatie lijken, waardoor externe bureaus vaak nodig zijn om je wegwijs te maken in deze complexe regelgeving.

  Als onderdeel van onze ‘turn-key’ service nemen wij dit gehele proces uit handen. Kies je voor onze basisformules, dan zijn de dossiers al opgesteld en betaal je geen extra kosten. Wil je een op maat gemaakte formule laten ontwikkelen? Dan is het opstellen van de PIF inbegrepen in je ontwikkeltraject. Op deze manier kom je niet voor onverwachte kosten te staan en kun jij je met een gerust hart concentreren op het lanceren van jouw private label cosmetica merk.

  Samenvatting stap 3:

  • Profiteer van onze ‘turn-key’ service waar het opstellen van wet- en regelgeving gerelateerde documentatie inbegrepen zit.
  • Betaal geen extra kosten voor het opstellen van wet- en regelgeving documentatie bij gebruik van een basisformule.
  • Kom niet voor verrassingen te staan bij maatwerk ontwikkelingstrajecten dankzij ons transparante all-in pakket.

   

  Private label cosmetica testen in lab

   

  Stap 4: Produceer je private label cosmetica

  Geschatte doorlooptijd: 2 maanden (pilot producties kunnen iets langer duren)

  Onze productie vindt plaats binnen de Europese Unie. Elk productielijn in ons netwerk is geoptimaliseerd voor specifieke volumes en producten. Hierdoor kunnen wij op een kostenefficiënte manier een breed scala aan formules en verpakkingen aanbieden voor flexibele aantallen. Bij ons kun je al in productie gaan vanaf 250 stuks en dit kan eenvoudig opschalen tot wel 100.000 stuks.

  Dankzij ons flexibele ERP-systeem kunnen wij jouw supply chain afstemmen op projectbasis. Dit betekent dat nodige schakels eenvoudig kunnen worden toegevoegd of verwijderd, waardoor wij je volledig ontzorgen en jij je niet hoeft bezig te houden met bijkomende zaken die het proces kunnen vertragen.

  Samenvatting stap 4:

  • Productie vindt plaats binnen de EU.
  • Begin klein en groei door met een lage minimum afname van 250 stuks.
  • Benut ons flexibele ERP-systeem afgestemd op jouw supply chain.

   

  Stap 5: Productie opschalen en kwaliteit bewaken

  Het opschalen en bewaken van de kwaliteit is essentieel voor jouw merk. Hoewel dit misschien niet direct de hoogste prioriteit heeft wanneer je net begint, wordt het naarmate je bedrijf groeit steeds belangrijker. Het opschalen van private label cosmetica is echter geen eenvoudige taak, vergelijkbaar met koken op grote schaal. Het maken van pastasaus voor twee personen vereist een andere aanpak dan voor tweehonderd personen. Met private label cosmetica is het niet anders; recepturen en mengmethodes kunnen veranderen tijdens het opschalen.

  Om de kwaliteit te waarborgen, nemen wij het opschalingsproces stap voor stap aan. We beginnen met laboratoriummonsters van 200 gram, die geleidelijk toenemen tot 60 kg en bij volumes boven de 150 kg, moeten we mogelijk van mixer wisselen. Op deze manier schalen we geleidelijk op tot volumes van duizenden kilo’s.

  Na de productie van elke batch testen we deze aan de hand van vooraf gedefinieerde specificaties, zoals pH-waarde, viscositeit, kleur en geur. Een laborant neemt monsters van de productie en voert tests uit, waarbij een Certificate of Analysis (CoA) wordt opgesteld met de gemeten waarden van de batch. Als de batch niet voldoet aan de specificaties, wordt deze afgekeurd en moeten we de productie opnieuw uitvoeren. Tenzij anders overeengekomen, zijn de kosten voor het opnieuw produceren volledig voor onze rekening.

  Samenvatting stap 5:

  • Krijg begeleiding tijdens het opschalen van je formules.
  • Produceer met een gerust hart dankzij onze rigoureuze kwaliteitscontrole.
  • Batches worden niet vrijgegeven zonder een CoA wat binnen de vooraf gedefinieerde specificaties valt.

   

  Stap 6: Opslag en distributie

  Hebben jouw producten een complexe assemblage? Ervaar je een hoge doorloop van jouw private label cosmetica? Of werk je met franchisenemers die snel en gemakkelijk huismerkproducten moeten inkopen? Wij begrijpen dat elk bedrijf unieke uitdagingen heeft en daarom kijken we samen naar de specifieke behoeften van jouw onderneming om onze workflow aan te passen.

  Binnen ons partnernetwerk hebben we toegang tot verschillende sociale werkplaatsen en logistieke bedrijven, waarmee we samen op maat gemaakte oplossingen kunnen bieden die aansluiten bij jouw situatie.

  Samenvatting stap 6:

  • Laat complexe producten assembleren via één van onze logistieke partners.
  • Profiteer van snelle turn-around times bij tijdgevoelige logistiek in klein of groot volume.

   

  MijnBaard.nl: Private label cosmetica succesverhaal

  MijnBaard.nl behoort tot de marktleiders in de online verkoop van heren haar- en baardverzorgingsproducten. In 2022 hebben we stapsgewijs de ontwikkeling en productie van hun huismerk overgenomen. Sebastiaan, oprichter van MijnBaard.nl, deelt zijn ervaring met ons:

  Vraag: Wat voor tips heb je voor startende merkeigenaren?
  Antwoord: Ik heb geleerd dat het creëren van producten die kunnen concurreren met benchmark producten niet zo eenvoudig is. Het is een proces van vallen en opstaan, waarbij we voortdurend streven naar verbetering. Het realiseren van A-merk kwaliteit producten is geen kwestie van ‘overnight’.

  Vraag: Welke voordelen hebben jullie ervaren door samen te werken met Branded Hair Products?
  Antwoord: BHP kan producten voor ons ontwikkelen en produceren waarvoor we zelf niet over de nodige kennis en expertise beschikken. Dit stelt ons in staat om ons productportfolio aanzienlijk uit te breiden. Voorheen deden we alles zelf, maar uitbesteding biedt veel gemak, zodat wij ons kunnen concentreren op het runnen van ons bedrijf. We zijn immers geen productiebedrijf.

  Voordelen van BHP:

  • Gunstige prijzen.
  • Korte communicatielijnen.
  • Meedenkend vermogen van het team.
  • (Redelijk) snelle reactietijd.

   

  Zet nu de eerste stap naar jouw eigen merk met een op maat gemaakt sample voor maar !

  • Begin met slechts 250 stuks per product

  • Ontwikkel moeiteloos je eigen formule

  • CHOOSE YOUR SCENT AND PACKAGING

   

  Conclusie

  Onderschat niet hoe complex het kan zijn om je eigen private label cosmetica op de markt te brengen. Het is van cruciaal belang om de juiste partner te kiezen, zodat je zo min mogelijk verrassingen tegenkomt. Neem de tijd om je grondig te verdiepen in de materie en besef dat dit een leerproces is.

  Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw merk? Plan dan een geheel vrijblijvende afspraak met ons in om de mogelijkheden te bespreken. We staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces.

  Vincent Coté
  Vincent Coté