Je Eigen Cosmeticalijn Beginnen, Hoe Doe Je Dat?

14 June 2021 Je Eigen Cosmeticalijn Beginnen, Hoe Doe Je Dat?

Table of contents

  Wil jij je eigen cosmeticalijn beginnen? Dan ben je bij Branded Hair Products aan het juiste adres! In dit artikel leer je alles wat je moet weten om jouw cosmeticalijn succesvol in de markt te zetten.

  Je Eigen Cosmeticalijn Beginnen, Hoe Doe Je Dat?

   

  Eigen cosmeticalijn beginnen

  1. Wat is het doel van je merk?

  In de consumentgerichte wereld van vandaag hebben merken een doel nodig. Je kunt niet langer de look en feel van een bestaand merk kopiëren en verwachten dat consumenten verliefd worden op je merk. Je zal anders te werk moeten gaan.

  Het doel van je merk vinden (of creëren) is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dus hoe ga je precies te werk om een doel te vinden voor je eigen cosmeticalijn?

  Pak pen en papier en ga aan de slag. Begin met het opschrijven van de missie en visie van je merk. Zowel de missie als visie zijn idealiter niet langer zijn dan 1-3 zinnen.

  Missie: Beschrijf wat je wil bereiken met jouw merk. Bijv.: Er is geen body wash voor mannen met een vintage lifestyle. Het is onze missie om die leegte op te vullen.

  Visie: Waar zie je je merk heen gaan op de lange termijn? Ben je eigenaar van een kapperszaak en creëer je jouw haarproducten om in je eigen winkel te verkopen of heb je de ambitie om wereldwijd te groeien? Bijv.: Het is onze visie om de nummer één leverancier van body wash te worden aan mannen met een vintage lifestyle over de hele wereld.

  Nu je doel duidelijk is, kunnen we verder naar stap 2!

  Wil je je eigen unieke cosmeticamerk beginnen zonder hoge opstartkosten? Volg onze Branded Hair Products methode en begin vandaag nog!

  2. Weet wie je klant is

  Als je je eigen lijn wilt opzetten, heb je misschien de neiging producten te maken op basis van je eigen voorkeur. Dat deed ik ook in het begin. Toch raad ik je aan om met je potentiële klanten in gesprek te gaan. Toen ik mijn eigen cosmeticalijn begon, heb ik dit niet genoeg gedaan. Hierdoor was het ongelofelijk moeilijk om klanten te vinden. Waarom? Ik moest klanten voor mijn product vinden in plaat van dat ik producten voor mijn klanten had. Geloof me, andersom is het veel gemakkelijker. Sla deze stap dus niet over!

  Hoe ga je te werk om je ideale klanten te vinden? Als je een kapperszaak hebt, lijkt dit niet al te moeilijk. Je hebt namelijk al klanten die voor je diensten binnenkomen. Mijn ervaring is dat het toch goed is dat je nadenkt wie je klant is. In de marketingwereld wordt veel gebruik van van een ‘buyer persona’. Persoonlijk vind ik dit een handig hulpmiddel. Ik vertel graag hoe je er een maakt:

  • Hoe heet je persona?
  • Hoe oud is je persona?
  • Wat is het geslacht van je persona?
  • Wat is de functietitel van je persona?
  • Hoeveel geld verdient je persona?
  • Waar winkelt je persona?
  • Wat doet je persona graag?
  • Waar gaat je persona graag op vakantie?

  Sommige van deze vragen kunnen op het eerste gezicht onnodig lijken. Waarom zou ik moeten weten waar mijn persona op vakantie gaat als ik cosmetica verkoop? Toch zijn het belangrijke gegevens om je klanten beter te leren kennen. Stel dat je persona graag naar zeer warme en vochtige plaatsen reist. Een haarcrème maken klinkt dan misschien niet als een goed idee, hè?

  3. Je producten ontwikkelen & een fabrikant vinden

  Phew, het saaie voorwerk is gedaan. Nu kun je je eindelijk richten op het leuke gedeelte, het creëren van je eigen cosmetica! Maar hoe pak je dat aan? Waar vind je een fabrikant en hoeveel kost het? In dit deel van het artikel beantwoord ik al die vragen en meer.

  Minimum afname Prijs Personalisatie
  Zelf doen Geen Veel
  Onze Branded Hair Products methode 24 stuks Gemiddeld tot veel
  Traditionele producent 1000-2000 stuks €€€ Weinig tot veel afhankelijk van de producent

  Zelf cosmetica maken

  Cosmetica maken is iets wat iedereen kan doen, maar goede cosmetica formuleren is niet zo eenvoudig. Afhankelijk van je scheikundige vaardigheden, kun je proberen de producten zelf te maken. Toen ik net begon, ik heb dit ook gedaan en het werkte heel goed. Hou er wel rekening mee dat het duur kan worden om zelf cosmetica te formuleren als je niet weet wat je doet, dus doe goed onderzoek!

  Dit is wat je nodig hebt als je je eigen producten wilt samenstellen:

  • Een formule om mee te beginnen. Als je die niet hebt kun je gemakkelijk online een basisformule vinden. Gebruik deze als basis en knutsel eraan tot het product naar je zin is.
  • Een elektrische staafmixer (hier is er een van Amazon).
  • Een grote pot.
  • Grondstoffen (Making Cosmetics heeft een breed scala aan ingrediënten).

  BELANGRIJK: Met betrekking tot thuis maken moet je rekening houden met de volgende twee zaken:

  1. Formules kunnen veranderen wanneer het totale volume van de partij toeneemt.
  2. Als je in de EU woont, zijn de regels voor de productie van cosmetica een stuk strenger. Raadpleeg de brancheorganisatie van je land of neem contact op met een deskundige op het gebied van EU-regelgeving.

  Als alternatief kan je op zoek gaan naar een fabrikant. Zij kunnen je helpen bij het opzetten van je eigen cosmeticalijn.

  Een fabrikant vinden

  Een fabrikant vinden om mee samen te werken kan erg moeilijk zijn. Goede fabrikanten zijn moeilijk te vinden. De meeste staan niet toe dat je aanpassingen aan de producten doet. Vaak hebben ze ook nog een erg hoge minimum afname (rond de 1000-2000 stuks per product). Voor kleine merken die net beginnen,  is de investering vooraf vaak te hoog.

  Daarom hebben we Branded Hair Products by Mr. Coté opgericht. Het is ons doel de kloof te overbruggen en kleine merken de kans te geven verzorgingsproducten op maat te maken voor de lage minimum afname van slechts 24 stuks per product. Bij ons kun je kiezen welke producten je wil (we kunnen alles maken, van haarverzorging tot eau de toilettes), welke oliën/extracten je erin wilt hebben, welke verpakking en je kunt zelfs je eigen geur creëren! Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem hier contact met ons op.

  4. Ontwerp je verpakking

  Cosmetica verpakking

  Branding en marketing zijn ontzettend belangrijk als het om je eigen cosmeticalijn gaat. Je product kan het meest geweldige product ooit zijn, maar als je klanten het niet kunnen vinden is het allemaal voor niets geweest. Of het nu om e-commerce of retail gaat, je klanten moeten je opmerken. Dus welke opties heb je als het om verpakkingsontwerp gaat?

  De verpakking zelf ontwerpen

  Tenzij je erg kunstzinnig bent (tatoeëerder, ontwerper, enz.) zou ik je niet aanraden de verpakking van je eigen cosmetica zelf te ontwerpen. Maar als je je toch bijzonder creatief voelt zijn hier een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Let er bij het ontwerpen van je etiketten altijd op dat je royalty vrije pictogrammen gebruikt. Download niet zomaar afbeeldingen van Google.
  • Gebruik altijd een sjabloon of meet je fles/pot op om zeker te zijn dat het etiket past.
  • Gebruik vectorafbeeldingen, die kun je schalen zonder resolutie te verliezen.

  Een goedkope vs dure ontwerper inhuren

  Je hebt misschien de neiging om een ontwerper van Fiverr in te huren, maar is dat de moeite waard? Nee, tenminste niet als het op je verpakking aankomt. Mijn ervaring is dat je beter af bent als je je geld opzij legt en een meer ervaren ontwerper inhuurt. Een kwalitatief goede verpakking zorgt ervoor dat je merk goed overkomt en het maakt mensen automatisch nieuwsgieriger. Bij Branded Hair Products by Mr. Coté werken we alleen met ontwerpers van het hoogste niveau.

  5. Betrek je klanten erbij

  Dit punt is heel relevant als je de eigenaar van een kapperszaak bent. Product samples uitdelen of je klanten om hun mening vragen is een geweldige manier om enthousiasme rond je nieuwe cosmeticalijn op te bouwen. Als je je klanten kan betrekken bij de eerste ontwikkelingsstadia is dat het beste, want ze kunnen je producten zien evolueren. Als het goed uitgevoerd wordt, zullen je klanten een soort binding aan je merk krijgen lang voordat het te koop is.

  Conclusie

  Nu weet je hoe je je eigen cosmeticalijn kunt beginnen. Ga aan de slag en maak het waar! Ik duim voor je ;). Hieronder staat een samenvatting van wat we in dit artikel besproken hebben:

  1. Vind (of creëer) het doel van je merk, schrijf je missie en visie op.
  2. Maak buyer persona’s om te ontdekken wie je ideale klanten zijn.
  3. Voor- en nadelen van het zelf formuleren en fabriceren van cosmetica of samenwerken met een fabrikant zoals wij.
  4. Wat te doen als je zelf product verpakkingen wilt ontwerpen en de voordelen van het inhuren van een meer ervaren ontwerper.
  5. Betrek je klanten bij het ontwikkelen van je merk.
  Vincent Coté
  Vincent Coté